Zeytinyağlı Biber Dolma

 

Malzemeler :

     1 ölçü = 1 çorba kasesi

     15 adet orta boy dolmalık biber (yeşil ya da kırmızı)

     1 ölçü pirinç

     1 ölçü sıcak su

     5 adet orta boy soğan

     1 çay bardağı zeytinyağı

     1 fincan dolma fıstığı

     1 fincan kuş üzümü yıkanır, ayıklanır, 5 dk. suda bırakılır)

     1 çay kaşığı karabiber

     1 çay kaşığı kimyon

     1 çay kaşığı tarçın

     1 çay kaşığı yenibahar

     1 çay kaşığı kuru nane

     1 tatlı kaşığı tuz

     1 tatlı kaşığı şeker

     1 orta boy domates (kapak için)

 

Süslemek için:

     1 dal maydanoz

     Yarım limon

 

Yapılışı :

     Soğanlar ince kıyılır ya da robotta çekilir. Zeytinyağı ile soğanı pembeleştir. Yıkanmış, ayıklanmış, süzülmüş pirinci  ilave et biraz daha çevir. Kuş üzümlerini süz, ilave et, fıstıkları, şekeri ve tuzu kat, 1 ölçü suyunu ilave et, kaynat ve altını kıs. Kısık ateşte yarım saat pişir (suyunu çekinceye kadar).

10 dk. dinlendir. Nane ve baharatları ekle, 10 dk. daha dinlendirip hepsini karıştır.

       Biberleri yıka, kapaklarını kes, ters çevir sularını süz. 1 adet domatesin kabuğunu biberlere kapak olacak şekilde kes, hazırla. Biberleri sıkı sıkıya doldur, kapaklarını koy, dik dik tencereye diz. Üstüne kalan 1 ölçü sıcak suyu ilave et. Dolmaların üstünü kapatacak şekilde bir porselen tabak (düz beyaz) yerleştir. Çok hararetli ateşte 5 dak. fokur fokur kaynat, altını kıs, 1 saat kısık ateşte pişir. Piştikten sonra hemen servis tabağına alınır (istenirse, yüksek hararetli fırında, ateşe dayanıklı bir cam kap kullanılarak fırınlanabilir).

    Üstü maydanoz ve kesilmiş limon dilimleri ile süslenerek servis yapılır.

 

Not: Aynı iç, zeytinyağlı lahana, yaprak ve midye dolması olarak ya da iç pilav olarak kullanılabilir. İç pilav olarak yapıldığında, su 2 ölçü olarak pirince ilave edilir. İstenirse 1 ölçü tavuk ya da et suyu, 1 ölçü de  sıcak su kullanılabilir.

 

Afiyet olsun:)

 

 

 

 

 

 
Çorbalar
Sebze Yemekleri
Etli Yemekler
Balık Yemekleri
Dolmalar
Zeytinyağlı Yemekler
Köfteler
Püre
Pilavlar
Mezeler
Salatalar
Hamur İşi ve Börekler
Gözleme
Tuzlular
Tatlılar
Kurabiye
Kek
Pastalar
Dondurma
Geleneksel
Reçeller
Püf Noktaları