Diş Buğdayı

 

Malzemeler (6 - 8 kişilik):

     1 kg. diş buğdayı veya değirmenlik buğday diye de geçer (İç Anadolu'da Şahman buğdayı olarak adlandırılan çeşit kullanılır)

     1/2 kg. toz şeker

     100 gr. dövülmüş ceviz

     

Yapılışı :

     Güzelce ayıklanmış ve yıkanmış buğdayı tercihen çelik bir tencereye koyun ve üzerini 4-5 cm. kadar geçecek kadar içme suyu ile doldurun. Bir taşım kaynattıktan sonra altını iyice kısın ve 25-30 dakika kadar kontrol ederek, altını  yakmadan, yumuşayıp suyunu iyice çekesiye kadar pişirin.  Buğdayın çeşidine bağlı olarak daha geç de pişebilir. Bu durumda tencereye bir miktar daha kaynar su ilave edip pişirmeniz icap edecektir. Piştikten sonra tencerenin kapağını açmadan 10-15 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis tabağına alın.

     Şeker ve cevizleri de ayrı ayrı servis tabaklarına koyup  sofraya getirin. Tercihe bağlı olarak beyaz toz şeker yanısıra esmer şeker de ikram edilebilir.

     

Diş Buğdayı Kutlaması:

     Bebek etrafı süslenmiş bir masaya oturtulur ve yeterince soğumuş olan buğdaylardan bir avuç kadar başından serpiştirilir. 7-8 buğday tanesi cici bir ipe dizilerek bebeğin saçına bağlanır ve dilekler dilenir.

     Konuklara, buğday, üzerine şeker ve ceviz serpilerek, çay eşliğinde ikram edilir.

 

 
Çorbalar
Sebze Yemekleri
Etli Yemekler
Balık Yemekleri
Dolmalar
Zeytinyağlı Yemekler
Köfteler
Püre
Pilavlar
Mezeler
Salatalar
Hamur İşi ve Börekler
Gözleme
Tuzlular
Tatlılar
Kurabiye
Kek
Pastalar
Dondurma
Geleneksel
Reçeller
Püf Noktaları