Arabaşı
Çorbası - Kış Çorbası
Malzemeler (8 kişilik) :
1,5 kg. kuzu kol
1 tüm tavuk
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
1 çorba kaşığı tuz
2 çorba kaşığı tepeleme tereyağı
2 çorba kaşığı tepeleme un
4 litre su
10 kadar kuru acı sivri biber
1 kahve fincanı pirinç
Hamuru
için
3 çorba kaşığı tepeleme un
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çorba kaşığı buğday nişastası
Yapılışı
:
Önce hamurunu yapın:
1 litre suya unu,
nişastayı, tuzu ilave edin ve pütürlü olmaması için telle iyice karıştıra
karıştıra karıştıra pişirin. Kaynadıktan sonra 10 dakika pişirmeniz
yeterli olacaktır. 30 cm. çapında bir tepsiye dökün ve soğuduktan
sonra buzdolabına koyun. 4-5 saat sonra servise hazır hale gelecektir.
Çorba:
Tavuk ve kuzu kolu çukur
büyük bir tencereye alıp 4 litre suyu ilave edip kaynatın, kaynadıktan
hemen sonra üstüne çıkan köpüğü alın ve ağzını kapatıp bir saat süreyle
pişirmeye bırakın.
Piştikten sonra altını kapatıp tencerenin ağzını açmadan yarım saat
süreyle dinlendirin. Daha sonra etleri sudan alın. Kemiklerinden ayırdıktan
sonra 2 cm. uzunluğunda, 1 cm. eninde parçalar halinde didin.
Tencereye yağı koyun, 2 çorba kaşığı unu ilave edin ve pembeleştirin,
domates ve biber salçasını da katıp bir iki dakika çevirin. Haşladığınız
et ve tavuk suyunun tamamını dökün ve telle iyice karıştırın,
tuzunu, pirincini atın ve yeniden kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra içine
didtiğiniz etleri ekleyin ve kuru acı biberleri de bütün olarak attıktan
sonra yarım saat süreyle pişirin.
Çorba sıcak olarak ve içine bir iki kaşık soğuk hamur ile
beraber servis yapılır.
Afiyet
olsun.
|